Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Εντυπωσιακό συλλαλητήριο από σωματεία και φορείς στην Πλατεία Ειρήνης

Στη συγκέντρωση μίλησαν:

Ο Πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας
Γιώργος Καραμητσόπουλος

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ
Βαγγέλης Σιαφάκας

Η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Αιτ/νίας
Μαρία Σωτηροπούλου



Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


ΑΓΡΙΝΙΟ 6-10-2012

 
 
Την περσινή σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν σε δύο σχολεία του Αγρινίου (Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου και Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου) δωρεάν ενισχυτικά μαθήματα.

Αυτά τα μαθήματα αλληλεγγύης έγιναν χάρη στην ανιδιοτελή συμμετοχή των καθηγητών που προσέφεραν εθελοντικά διδακτικό έργο σε μαθητές που είχαν ανάγκη υποστήριξης και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα.

Η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών και η σημαντική βελτίωση τους στα μαθήματα που παρακολούθησαν δικαίωσε όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση τους.

Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας ενημερώνει τους συναδέλφους, τους γονείς και τους μαθητές ότι τα μαθήματα αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν και τη φετινή σχολική χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων σχολείων που καλύπτουν ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι:

1.     Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου

2.     Γυμνάσιο Παναιτωλίου

3.     Γενικό Λύκειο Αμφιλοχίας

4.     Γενικό Λύκειο Θέρμου

Η Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας στηρίζει και φέτος αυτή τη προσπάθεια και καλεί όσους συναδέλφους θέλουν να συμμετέχουν να επικοινωνήσουν με το σχολείο που επιθυμούν να προσφέρουν το διδακτικό τους έργο.

Ενθαρρύνει δε τους συλλόγους διδασκόντων και άλλων σχολείων να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θεωρούμε τον εθελοντισμό ως υποκατάστατο των υποχρεώσεων της πολιτείας και πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο με όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές.

Στη σημερινή όμως κατάσταση εξαθλίωσης που βιώνει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι μια πρώτη απάντηση απέναντι σε όλους όσους προσπαθούν να διχάσουν την κοινωνία και να διαχωρίσουν τους πολίτες της.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Πρόταση της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτώβρη


ΑΓΡΙΝΙΟ 6-10-2012

 
 
Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα παρατηρείται έξαρση ρατσιστικών συμπεριφορών απέναντι κυρίως σε μετανάστες ή και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

Όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος να εξηγήσει αυτές τις συμπεριφορές, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να τις δικαιολογήσει σε καμιά περίπτωση, αφού υποκρύπτουν ακραίες φασιστικές απόψεις.

Με την ευκαιρία λοιπόν του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, που τιμούμε τον αγώνα του ελληνικού λαού κατά της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, και με αφορμή το αντιφασιστικό τριήμερο που θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο στις 26, 27 και 28 Οκτώβρη και περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας προτείνει:

 Ο σχολικός εορτασμός να γίνει αφορμή οι μαθητές να ασχοληθούν και να προβληματιστούν σχετικά με το «τι ακριβώς σημαίνει φασισμός, ναζισμός και ρατσισμός». Η ιστορική μνήμη ας γίνει δάσκαλος και οδηγός μας.

Προτεινόμενες δράσεις:

§  Μελέτη των φαινομένων αυτών από τους μαθητές (ατομικά ή συλλογικά).

§  Έρευνα σχετικά με ομαδικές εκτελέσεις επί Κατοχής και την εξόντωση πληθυσμών (Δίστομο, Καλάβρυτα, Αγρίνιο κλπ), μέσα από ιστορικές πηγές, προφορικές μαρτυρίες, ντοκιμαντέρ.

§  Συγγραφή κειμένων (σύντομων άρθρων, δοκιμίων, διηγημάτων, ποιημάτων κλπ)

§  Εκθέσεις φωτογραφίας

§  Προβολή ταινίας

Οι καλύτερες εργασίες των μαθητών μπορούν να αναρτηθούν στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της Αντιφασιστικής – Αντιρατσιστικής Επιτροπής που έχει δημιουργηθεί στο Αγρίνιο και στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικά κόμματα, κινήσεις πολιτών, ο Δήμος Αγρινίου κ.α.

 

Όχι στη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων για την αξιολόγηση


ΑΓΡΙΝΙΟ 4-10-2012

 
 
Την ώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί τα σχέδια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την αξιολόγηση – χειραγώγηση που κατηγοριοποιεί και τιμωρεί εκπαιδευτικούς (μέχρι και με απόλυση), μαθητές και σχολεία επιχειρείται η εξαπάτηση των εκπαιδευτικών με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων για να νομιμοποιηθούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις και πολιτικές.

Ο Υπουργός Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια της απάτης και της υποταγής μέσα σε μια εβδομάδα, αφού προτάσσει ως «τελικό σκοπό τη βελτίωση και την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης».  Για άλλη μια φορά αυτοί που εκτελούν το συμβόλαιο θανάτου της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης επικαλούνται την ποιότητα.

Με την πολιτική τους και τα μνημόνιά τους έχουν στραγγαλίσει οικονομικά την εκπαίδευση και τα σχολεία αφού δε διαθέτουν οικονομικούς πόρους για τις πιο βασικές ανάγκες. Κλείνουν σχολεία, δεν διορίζουν ούτε αυτούς που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού αφήνοντας τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, αυξάνουν τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, δυσκολεύουν την πρόσβαση των μαθητών από τις φτωχότερες τάξεις και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές (κατάργηση δωρεάν μεταφοράς και υποστηρικτικών δομών), πετσοκόβουν μισθούς και δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τολμάνε να μιλάνε για «ποιότητα».

Το γάντι που πετάει η κυβέρνηση και το υπουργείο με την έναρξη της αξιολόγησης κάτω από αυτές τις συνθήκες και με αυτόν τον υπόγειο τρόπο το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να το σηκώσει.

Πρώτη απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η καθολική άρνηση των εκπαιδευτικών στη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων του Υπουργείου και στη λήψη κλειδαρίθμων και όλων των σχετικών που περιγράφει η εγκύκλιος.

Η απάντηση μας πρέπει να είναι μαζική, ενωτική, κοντά στην ΕΛΜΕ και με όλες τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες που ο κλάδος γνωρίζει.

·        Να βάλουμε φρένο στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου, που μας οδηγούν σε απολύσεις, ανεργία και εξευτελισμό.

·        Δεν υπάρχει δίλημμα: θα εγερθούμε. Με ψηλά το κεφάλι, θα παλέψουμε με αξιοπρέπεια για μας και τα παιδιά μας.

Καλούμε επίσης τους διευθυντές των σχολείων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν αγωνιστική στάση και συναδελφικό, δημοκρατικό ήθος. Δεν έχουν καμιά υποχρέωση να πιέσουν ή να επιβάλλουν σε κανένα συνάδελφο να πάρει κλειδάριθμο για να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο.

Η αξιολόγηση που μας ετοιμάζουν:

ü  Δεν είναι μια «ουδέτερη» και «αντικειμενική» διαδικασία, αλλά μια διαδικασία αυταρχική, μοχλός ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, άρσης της μονιμότητας και απολύσεων, με τη ... βούλα της δήθεν αξιοκρατίας.

ü  Επιδιώκει να χειραγωγήσει ιδεολογικά τους εκπαιδευτικούς, να τους καθυποτάξει διοικητικά, να επιβάλει τη συμμόρφωση και την πειθάρχηση.

ü  Αποτελεί σημαντικό μοχλό της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του σχολείου και της οικοδόμησης του σχολείου της αγοράς.

ü  Κατηγοριοποιεί τα σχολεία σε «πετυχημένα» και «αποτυχημένα» με αγοραία κριτήρια.

ü  Επιδιώκει την ταξική κατηγοριοποίηση των μαθητών και των σχολείων, τιμωρώντας τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς με βάση τις επιδόσεις των μαθητών.

ü  Η ζωντανή εκπαιδευτική πράξη, από σύνθετη λειτουργία, μετατρέπεται σε άθροισμα μετρήσιμων πράξεων, συμπεριφορών και σχέσεων, οι ανθρώπινες διανοητικές λειτουργίες και ικανότητες «μετρώνται» με βάση τα πρότυπα της βιομηχανίας και του εμπορίου. Κάποιοι ξεχνούν σκοπίμως ότι είναι πολύ δύσκολο «να μετρηθεί» η εκπαιδευτική διαδικασία καθώς επηρεάζεται από πολυάριθμους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς παράγοντες.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας για ρατσιστικές συμπεριφορές


ΑΓΡΙΝΙΟ 3-10-2012



Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται και στην περιοχή μας ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι κυρίως σε μετανάστες, συμπεριφορές εντελώς ξένες και πρωτόγνωρες για τα ήθη και την παράδοση τόσο των κατοίκων του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, όσο και της Ελλάδας γενικότερα.

Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις ενέργειες σε όποιο χώρο κι αν εκδηλώνονται, απ’ όποιον και αν προέρχονται (απλούς πολίτες, οργανωμένες ομάδες, πολιτικά κόμματα ή ακόμη και κρατικές αρχές).

Πιστεύουμε ότι τέτοιες πράξεις που φανερώνουν ακραίες φασιστικές απόψεις δεν έχουν θέση στη χώρα μας, μια χώρα που οι πολίτες της πάλεψαν με αυτοθυσία και έδωσαν το αίμα τους ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

Δεν μπορούν λοιπόν οι Έλληνες να αποδεχτούν συμπεριφορές που διχάζουν την κοινωνία και υποβιβάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.
 

Το ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου είναι επίκαιρο όσο ποτέ:
 

«Αλήθεια -των αδυνάτων αδύνατο-

ποτές δεν εκατάφερα να καταλάβω
αυτά τα όντα που δεν βλέπουνε
το τερατώδες κοινό γνώρισμα τ' ανθρώπου
-το εφήμερο της παράλογης ζωής του-
κι ανακαλύπτουνε διαφορές
-γιομάτοι μίσος- διαφορές
σε χρώμα δέρματος φυλή
θρησκεία»

 

Ανακοίνωση για την απεργία της 26ης Σεπτέμβρη


ΑΓΡΙΝΙΟ 1-10-2012


 
Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας χαιρετίζει την αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων εκπαιδευτικών αλλά και όλων των εργαζομένων που συμμετείχαν στην απεργία και το συλλαλητήριο της 26ης Σεπτέμβρη. Παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν που τους έχουν φέρει στα όρια της εξαθλίωσης βρήκαν τη δύναμη να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην ντόπια και τη διεθνή τρόικα.

     Το ΔΣ θα ήθελε επίσης να τονίσει και τα εξής:

α. είναι απαράδεκτο οι διευθυντές να πιέζουν με κάθε τρόπο τους συναδέλφους που δεν απεργούν να αντικαθιστούν στο πρόγραμμα του σχολείου τους απεργούς συναδέλφους τους λειτουργώντας διασπαστικά για τον κλάδο.

β. οι κανόνες δεοντολογίας και συναδελφικής αλληλεγγύης επιβάλλουν ότι κατά τις ημέρες που έχει προγραμματιστεί απεργία θα πρέπει να αναβάλλονται σχολικές δραστηριότητες που μπορούν να μετατεθούν για επόμενες ημέρες.