Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση για την κατανομή των απολυτηρίων

Με αφορμή καταγγελίες που έγιναν για την κατανομή των απολυτηρίων στα σχολεία της περιοχής μας κυρίως από την πρωτοβάθμια προς τη δευτεροβάθμια και κατά δεύτερο λόγο των Γυμνασίων προς τα Λύκεια και τα περιφερειακά ΕΠΑΛ, το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις άλλων ΕΛΜΕ, στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 21-6-2012, ο μ ό φ ω ν α αποφάσισε και δηλώνει τα εξής:

1. Τα απολυτήρια των Δημοτικών σχολείων καθώς και τα απολυτήρια των Γυμνασίων πρέπει να κατανέμονται με διαφανείς διαδικασίες και μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων που είναι αρμόδια για αυτή την κατανομή υποχρεωτικά στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης που εδρεύουν στο ίδιο Δημοτικό Διαμέρισμα εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας των διευρυμένων «Καλλικρατικών» Δήμων.
2. Τα σχολεία υποδοχής πρέπει να θεωρούνται ισότιμα στην κατανομή των απολυτηρίων εφόσον έχουν τις αναγκαίες κτιριακές προϋποθέσεις (αριθμό αιθουσών, εργαστηρίων κ.λ.π.) και εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα προσβασιμότητας σε αυτά όπως π.χ. αποστάσεις και συνθήκες μεταφοράς που θέτουν σε κίνδυνο του μαθητές.
3. Σοβαρός παράγοντας στην κατανομή των απολυτηρίων στα σχολεία πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εξασφάλιση μικρού αριθμού μαθητών ανά τμήμα και σε καμία περίπτωση πάνω από 25 μαθητές που συνήθως παρατηρούνται στα σχολεία του Αγρινίου.
4. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην ποιότητα της εκπαίδευσης και όχι σε στενά λογιστικά κριτήρια, που αντιμετωπίζουν τη λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου μόνο ως οικονομικό κόστος.
Εκφράζουμε την αγωνία μας για την εξασφάλιση της συνέχειας των περιφερειακών σχολείων και είμαστε αντίθετοι σε διαχωρισμούς και αποδυνάμωσή τους, που οδηγεί στο οριστικό κλείσιμό τους από τις τεχνητές ελλείψεις μαθητών που παρουσιάζονται, μετά τις έντεχνες μετακινήσεις κυρίως στα σχολεία του Αγρινίου, με ότι αρνητικό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.
5. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση τα σχολεία να κατηγοριοποιούνται. Κοινή απαίτηση αποτελεί το «σχολείο της γειτονιάς», που είναι συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία καλύπτοντας τις ανάγκες της.
6. Στα περιφερειακά ΕΠΑΛ πρέπει να αποστέλλονται τα απολυτήρια όλων των Γυμνασίων κάθε περιοχής που εξυπηρετούνται (διαδημοτικά) γεωγραφικά από τα σχολεία αυτά της Επαγγελματικής Εκπ/σης διότι η Α΄ τάξη είναι ενιαία σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας αφού η επιλογή τομέα γίνεται στη Β΄ τάξη. Οφείλουν συνεπώς οι συνάδελφοι διευθυντές των περιφερειακών Γυμνασίων να ξεκαθαρίζουν τη σύγχυση που πιθανών να υπάρχει όσον αφορά τις στρεβλώσεις και τους διαχωρισμούς για να μην οδηγούνται οι οικογένειες των μαθητών μας σε κοινωνικές και οικονομικές περιπέτειες και κάποια σχολεία σε κλείσιμο.


Ο κλάδος μας καθώς και άλλοι φορείς έχουμε αντιταχθεί στο παρελθόν σε προσπάθειες συγχώνευσης σχολικών μονάδων που οδηγεί, στις μεγάλες πόλεις όπως το Αγρίνιο, στη δημιουργία σχολικών συγκροτημάτων μαμούθ χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο, χωρίς ποιότητα εκπαίδευσης, θυσία όλα στο βωμό της μείωσης του κόστους. Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ το ίδιο θα κάνει σε κάθε νέα προσπάθεια, άμεση ή έμμεση, για συγχώνευση σχολικών μονάδων και καταργήσεις οργανικών θέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου