Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΦΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η Γεν. Συνέλευση της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας που έγινε την Πέμπτη 29-11-2012, στο Αγρίνιο, καταγγέλλει την εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας με αριθμό Φ 277 / 412 / 144706 / Δ2 / 19-11-2012 ως νομικά και πολιτικά απαράδεκτη και καλεί τους διευθυντές και προέδρους των Υπηρεσιακών Συμβουλίων προς τους οποίους απευθύνεται, να την επιστρέψουν. Με την εγκύκλιο αυτή γίνεται απόπειρα κατάλυσης κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμότητας στη διοίκηση της εκπαίδευσης, καθώς στην ουσία επιχειρείται η στέρηση του πολίτη – εκπαιδευτικού από το φυσικό του δικαστή.

Με την προαναφερόμενη εγκύκλιο ζητείται η  βεβιασμένη αποστολή «εντός της σήμερον» μιας λίστας «προγραφών» με ονόματα εκπαιδευτικών, οι οποίοι χωρίς άλλη περαιτέρω διαδικασία - πέραν της αναφερόμενης στην εγκύκλιο «διαπιστωτικής πράξης του οικείου οργάνου» - θα τίθενται αμέσως σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.

Οι «προγεγραμμένοι» εκπαιδευτικοί δεν θα είναι μόνο εκείνοι, στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές οριστικής ή προσωρινής παύσης για τα πειθαρχικά παραπτώματα που αναφέρονται (περιοριστικά) στο κείμενο του νόμου και της εγκυκλίου, αλλά κι' εκείνοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν. Με τον τρόπο αυτό επιβάλλεται ποινή πριν από την οριστική κρίση από τον φυσικό ή πειθαρχικό δικαστή καταδικάζοντας τους πάντες και επομένως παραβιάζεται κατάφωρα το «τεκμήριο αθωότητας» κάθε εγκαλούμενου, η θεμελιώδης ποινική αρχή που κατοχυρώνεται τόσο από το εσωτερικό Δίκαιο (με την αυξημένη συνταγματική ισχύ του αρθρ. 28 παρ. 2 του Συντάγματος), όσο και από το κοινοτικό Δίκαιο.

«Προγεγραμμένοι» είναι επίσης και εκείνοι οι εκπαιδευτικοί, που ούτε έχουν καταδικαστεί, ούτε εκκρεμεί εναντίον τους πειθαρχική δίωξη. Αυτό το «θαύμα» επιτυγχάνεται με τις μαγικές εκείνες διατάξεις, που προβλέπουν την αυτοδίκαιη αργία για τον εκπαιδευτικό, που - κάποτε στο αόριστο παρελθόν – «στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία», ανεξαρτήτως του αν η στέρηση αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης, αλλά εντάλματος προσωρινής κράτησης, ακόμη κι' αν στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτησή του. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η συνταγματικά απαράδεκτη επιβολή νέας «συμπληρωματικής» (παρεπόμενης) ποινής για πράξεις, που έχουν κριθεί στο παρελθόν βάσει άλλων, προγενέστερων νόμων. Έτσι παραβιάζεται ευθέως η άλλη θεμελιώδης ποινική αρχή «nulla poena sine lege».

Οι εκπαιδευτικοί της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας καλούν τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης να αναλάβει τις ευθύνες της και απαιτούν να μην αποσταλεί καμιά λίστα «προγραφών». Η τήρηση της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας είναι θεμελιώδης υποχρέωση όλων των οργάνων της Πολιτείας. Η άσκηση «δημοσιονομικής πολιτικής» σύμφωνα με τις προδιαγραφές της τρόικας και του μνημονίου δεν επιτρέπεται να γίνεται με μέσα, που καταλύουν την εσωτερική και κοινοτική νομιμότητα, θυσιάζοντας γι' αυτό κοινωνικά και πολιτικά δημοκρατικά δικαιώματα κατακτημένα με ιστορικούς αγώνες.

Δεν έπεται ότι κάθε συνάδελφος που «εγκαλείται» είναι ταυτόχρονα και ένοχος, γνωρίζοντας μάλιστα και πως λειτουργεί η δημόσια και τη σχέση της με το πελατειακό κομματικό κράτος. Η υλοποίηση μιας τέτοιας αντιδημοκρατικής διαδικασίας «τινάζει» στον αέρα την ομαλή λειτουργία των σχολείων με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους αφού αποτελεί τον προπομπό των απολύσεων στον Δημόσιο τομέα.  

Για το θέμα αυτό καλούμε την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να αντιμετωπίσουν αυτή τη σοβαρή υπόθεση Δημοκρατίας πλέον με αγώνα μέσα από τα συνδικάτα των εργαζομένων. Επίσης να ασκηθούν όλα τα ένδικα μέσα σε συνεργασία με τους δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας για την αναστολή εκτέλεσης και ακύρωση των επίδικων διαπιστωτικών πράξεων που πιθανόν εκδοθούν.

Οφείλει ο επιστημονικός και νομικός κόσμος της χώρας να πάρουν σαφή θέση καταδίκης αυτών των μεθοδεύσεων που μας οδηγούν στην εποχή του γύψου.

   Αγρίνιο 29 Νοεμβρίου 2012                                       Το προεδρείο της Γεν. Συνέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου