Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΙΔΡΥΣΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΚΑΙ 6ου ΓΕ.Λ.ΑΓΡΙΝΙΟ  12-12-2013


Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ της Β' ΕΛΜΕ Αιτ/νίας την Δευτέρα 09/12/2013 και την Πέμπτη 12/12/2013 συζητήθηκε εκτενώς η πρόταση για την ίδρυση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αγρινίου και του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου.

Για το Εσπερινό ΕΠΑΛ Αγρινίου
Το ΔΣ της Β' ΕΛΜΕ Αιτ/νίας σαφώς και στηρίζει την πρόταση ίδρυσής του, που αποτελεί αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για αρκετά χρόνια, καθώς στο πνεύμα της ισότητας ευκαιριών, δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα των ΕΠΑΛ και αίρει τον αποκλεισμό σε όσους μαθητές δεν μπορούσαν για αντικειμενικούς λόγους να παρακολουθήσουν κάποιο πρωινό πρόγραμμα σε ένα από τα πρωινά ΕΠΑΛ.

Για το 6ο ΓΕΛ Αγρινίου
Στο θέμα της ίδρυσης 6ου ΓΕΛ και λόγω του ότι το πρόβλημα που προσπαθεί να επιλύσει είναι σαφώς πιο σύνθετο, το ΔΣ της Β' ΕΛΜΕ προσκάλεσε τους Διευθυντές των Λυκείων της περιοχής του Αγρινίου να συμμετάσχουν στην συνεδρίασή του, για να δώσουν δεδομένα για την υφιστάμενη κατάσταση και να  εκφράσουν την άποψη τους ως προς την επίλυσή του. Συμμετείχαν οι διευθυντές των 1ου, 2ου, 3ου και 5ου  ΓΕΛ ενώ απουσίαζε, μιας και δεν κατέστη δυνατόν να ειδοποιηθεί, ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ.
Από την όλη διαδικασία καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:
  • Τα τρία ΓΕΛ (1ο, 2ο, 3ο) υπερβαίνουν κατά πολύ (έως και περίπου 30%  της δυναμικότητας) των αριθμό των μαθητών που βέλτιστα μπορούν να δεχθούν.
  • Το 5ο ΓΕΛ σαφώς και έχει διαρροή μαθητών προς τα ΓΕΛ του κέντρου για λόγους που αφορούν κυρίως τη θέση του και την δυσχερή πρόσβαση προς αυτό. Το μαθητικό δυναμικό του σαφώς και υπολείπεται της δυναμικότητάς του.
  • Η χωρίς προϋποθέσεις ίδρυση του 6ου ΓΕΛ πιθανώς να οδηγήσει στον μαρασμό και στο κλείσιμο το 5ου ΓΕΛ.

Με βάση τα παραπάνω το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας θεωρεί αναγκαίο να επαναφέρει την παλαιότερη θέση του ότι η πλέον αποτελεσματική και βιώσιμη λύση είναι η μεταφορά του 5ου ΓΕΛ Αγρινίου στο κτήριο που βρίσκεται στον Αϊ Γιάννη Ρηγανά (πρώην Μουσικό Σχολείο).
Θυμίζουμε ότι το κτήριο αυτό προοριζόταν για να στεγάσει το 5ο ΓΕΛ Αγρινίου, αλλά, αφού φιλοξένησε άλλα δημόσια σχολεία, τελικά παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αγρινίου στο Πανεπιστήμιο παρά τα μεγάλα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη πόλη μας.
Πιστεύουμε ότι η μεταφορά του 5ου ΓΕΛ στο παραπάνω κτήριο ή σε άλλο δημόσιο κτήριο θα συμβάλει στην αναβάθμιση του, για την οποία το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να παλεύει.
Έχοντας ως γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης στον τόπο μας, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν επιτυγχάνεται με σχολεία γίγαντες των 450 και πλέον μαθητών, πιστεύουμε ότι η ίδρυση ενός 6ου ΓΕΛ αποτελεί αναγκαιότητα για την πόλη μας βάσει του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στα πέντε Γενικά Λύκεια του Αγρινίου, οι οποίοι ξεπερνούν τους 2200.
Θεωρούμε όμως απαραίτητο να επισημάνουμε τα εξής:
  1. Η γεωγραφική κατανομή των μαθητών θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλα τα σχολεία θα έχουν ικανό αριθμό μαθητών για την εύρυθμη λειτουργία τους ανάλογο με τις προδιαγραφές τους.
  2. Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η πληρότητα και η βιωσιμότητα των περιφερειακών σχολείων του Δήμου Αγρινίου.
  3. Για τη στέγαση του νέου σχολείου να χρησιμοποιηθούν δημόσιες εγκαταστάσεις και όχι ιδιωτικές.
  4. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολειό τους για όλα τα σχολεία.
  5. Να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία όλων των σχολείων.

Τονίζουμε τέλος ότι πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, στο οποίο στηρίζεται το σκεπτικό της απόφασής μας, είναι: δημόσια, δωρεάν, ισότιμα σχολεία, προσβάσιμα σε όλους, με μείωση των μαθητών ανά τάξη ώστε να επιτυγχάνουν τους παιδαγωγικούς και διδακτικούς τους σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου