Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

 

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά και μας βρίσκει στις γραμμές του αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών του ελληνικού λαού. Ευχόμαστε καταρχάς σε όλες και όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτι­κούς υγεία, δύναμη ψυχής και φρόνηση, για να αντιπαλέψουμε τις δυσκολίες αλλά και τις αντιξοότητες που παρεμποδίζουν το έργο μας.

Και πράγματι οι τελευταίες συσσωρεύονται διαρ­κώς τα τελευταία χρόνια. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευ­τικό προσωπικό διογκώνονται κάθε χρόνο. Παρόλο που το φετινό καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν διορισμοί στην Ειδική Αγωγή, ο αριθμός των προσλήψεων είναι σημαντικά μικρός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Επίσης, μπορεί η πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών να έγινε αρκετά νωρίς , ο αριθμός όμως των συναδέλφων δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες.

Περιμένουμε, επιτέλους και τους διορισμούς στην Γενική Παιδεία οι οποίες έχουν προκηρυχτεί εδώ και πολλά χρόνια. Θυμίζουμε πως την τελευταία δεκαετία αποχώρησαν από την εκπαίδευση 36000 συνάδελφοι. Τα προβλήματα στις κτιριακές υπο­δο­μές αντιμετωπίζονται με πολύ βραδύ ρυθμό,  δυσχέρειες σημειώνονται και στις υπόλοιπες κατηγορίες της υλικοτεχνικής υποδομής, κυρίως όσον αφορά την ανανέωση και προμήθεια σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού στα ΕΠΑΛ. Και παρά τις εντεινόμενες ανάγκες, το ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση παραμένει από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα ήρθε να κάνει πιο έντονα και η πανδημία την προηγούμενη σχολική χρονιά. Παρόλες όμως τις δυσκολίες οι συνάδελφοι έδειξαν πολύ υψηλό φρόνιμα και ανταπεξήλθαν στην πρόκληση των καιρών να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία. Έξι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας, έχοντας περάσει την τραυματική εμπειρία του «lockdown», του κλεισίματος των σχολείων για δύο μήνες, του τραγικού ξανανοίγματός τους και την παταγώδη αποτυχία του υποβιβασμού του ζωντανού μαθήματος της τάξης, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε έγκαιρα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία τον Σεπτέμβρη.

Η παιδαγωγική επιστήμη επιβάλλει ανοικτό ζωντανό σχολείο κάθε μέρα με μικρό αριθμό παιδιών στην τάξη. Η κοινή λογική επιβάλλει τη διενέργεια τεστ και επισταμένη καθαριότητα στα σχολεία. Ενώ βιώνουμε ήδη τη δεύτερη έξαρση της πανδημίας, η μάσκα, δευτερεύον μέσο προστασίας, επιβάλλεται ως πρωτεύον, ενώ το ζήτημα του συγχρωτισμού 27 ανθρώπων σε ελάχιστα τετραγωνικά ούτε που τους ενδιαφέρει.

Αγαπητοί συνάδελφοι, καθημερινά το Υπουργείο διατείνεται πως το σχολεία θα ξεκινήσουν την κανονική τους λειτουργία στις 14 Σεπτεμβρίου. Θα περιμέναμε κατ΄αρχήν μια καλύτερη προετοιμασία το προηγούμενο χρονικό διάστημα και να μην ψάχνουν τώρα για τα αυτονόητα που προβλέπουν τα ιατρικά πρωτόκολλα!

Για εμάς τους εκπαιδευτικούς  μέσα σε αυτό το δύσκολο υγειονομικά και παιδαγωγικά περιβάλλον το σημαντικότερο είναι η εξασφάλιση της υγείας όλων των εμπλεκόμενων της εκπαιδευτικής κοινότητας και ιδιαίτερα των μαθητών μας.

Απαιτούμε :

·          Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

·         Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών – Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών άμεσα και ολοκλήρωση της Β΄ φάσης πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς,  έτσι ώστε να είναι τα σχολεία στελεχωμένα πλήρως από εκπαιδευτικό προσωπικό  κατά την έναρξη λειτουργίας τους.

·         Λειτουργία ολιγομελών τμημάτων με ανώτερο αριθμό μαθητών τους 15 με το ανάλογο επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός των παιδιών στις σχολικές αίθουσες.

·         Διενέργεια προληπτικών τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς και προσλήψεις και παρουσία γιατρών και νοσηλευτών, ψυχολόγων στα σχολεία.

·         Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

·         Να μην γίνει καμία ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσα από τη σχολική αίθουσα.

·         Εξασφάλιση των απαραίτητων αιθουσών για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν.

·         Την πρόληψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα εξασφαλίζουν την υγεία των μαθητών και των συναδέλφων.

·         Άμεσο καθαρισμό και απολύμανση των σχολείων.

·         Να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών με πλήρης  απασχόληση,  πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έτσι ώστε να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής κατά τη λειτουργία των σχολείων.  

·         Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή λειτουργία των σχολικών κυλικείων.

·         Εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δρομολογίων για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.

 

Επαγρυπνούμε και βρι­σκό­μαστε σε ετοιμότητα, όπως πράξαμε και τα προ­η­γούμενα χρόνια, προκειμένου να περιφρου­ρή­σου­με αφενός το δικαίωμα του ελληνικού λαού στη δωρεάν δημόσια εκ­παίδευση και αφετέρου στη μόνιμη και σταθερή εργασία των εκπαι­δευ­τικών, σε ένα αξιοπρεπές και δημοκρατικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Μπορούμε να ανατρέψουμε πολλές αποφάσεις συμμετέχοντας στις συλλογικές διαδικασίες.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για σύγχρονη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, κόντρα σε κάθε αντιεκπαιδευτικό μέτρο κάθε κυβέρνησης.

Παρ’ όλες τις δυσάρεστες διαπιστώσεις θα θέλαμε και πάλι να ευχηθούμε το καλύτερο σε όλους τους συναδέλφους και τους μαθητές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου