Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Πρόταση της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτώβρη


ΑΓΡΙΝΙΟ 6-10-2012

 
 
Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα παρατηρείται έξαρση ρατσιστικών συμπεριφορών απέναντι κυρίως σε μετανάστες ή και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

Όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος να εξηγήσει αυτές τις συμπεριφορές, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να τις δικαιολογήσει σε καμιά περίπτωση, αφού υποκρύπτουν ακραίες φασιστικές απόψεις.

Με την ευκαιρία λοιπόν του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, που τιμούμε τον αγώνα του ελληνικού λαού κατά της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, και με αφορμή το αντιφασιστικό τριήμερο που θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο στις 26, 27 και 28 Οκτώβρη και περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας προτείνει:

 Ο σχολικός εορτασμός να γίνει αφορμή οι μαθητές να ασχοληθούν και να προβληματιστούν σχετικά με το «τι ακριβώς σημαίνει φασισμός, ναζισμός και ρατσισμός». Η ιστορική μνήμη ας γίνει δάσκαλος και οδηγός μας.

Προτεινόμενες δράσεις:

§  Μελέτη των φαινομένων αυτών από τους μαθητές (ατομικά ή συλλογικά).

§  Έρευνα σχετικά με ομαδικές εκτελέσεις επί Κατοχής και την εξόντωση πληθυσμών (Δίστομο, Καλάβρυτα, Αγρίνιο κλπ), μέσα από ιστορικές πηγές, προφορικές μαρτυρίες, ντοκιμαντέρ.

§  Συγγραφή κειμένων (σύντομων άρθρων, δοκιμίων, διηγημάτων, ποιημάτων κλπ)

§  Εκθέσεις φωτογραφίας

§  Προβολή ταινίας

Οι καλύτερες εργασίες των μαθητών μπορούν να αναρτηθούν στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της Αντιφασιστικής – Αντιρατσιστικής Επιτροπής που έχει δημιουργηθεί στο Αγρίνιο και στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικά κόμματα, κινήσεις πολιτών, ο Δήμος Αγρινίου κ.α.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου