Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Καταγγελία για τον τρόπο επιλογής των Διευθυντών Εκπαίδευσης



ΑΓΡΙΝΙΟ  11-12-2015


Πριν μερικές μέρες κατατέθηκε από τον υπουργό κ. Φίλη τροπολογία που περιλαμβάνει και αλλαγές στον τρόπο επιλογής των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η τροπολογία αυτή ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων σε ένα νομοσχέδιο που έχει τίτλο: «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις».
Υπενθυμίζουμε ότι η επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον Νόμο 4327/15 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, θα γινόταν με βάση αξιολογικό πίνακα που θα περιείχε το ποσοστό των ψήφων των Διευθυντών των Σχολείων (σε μόρια) καθώς επίσης και σταθερά μόρια από τα προσόντα και την προϋπηρεσία των υποψηφίων. Ήταν ουσιαστικά μια αντίστοιχη διαδικασία με αυτή που έγινε για την επιλογή των Διευθυντών των Σχολείων.
Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου 4327 αναφέρονταν τα εξής: «Τα στελέχη εκπαίδευσης που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης έχουν ως κύρια αποστολή να συντονίζουν και να διευκολύνουν το εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο που επιτελείται … Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν εάν συντρέχουν ή όχι στη διάρκεια μιας ολιγόλεπτης συνέντευξης, η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την επιλογή “ημετέρων” της εκάστοτε εξουσίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αποσύρει τη διαδικασία της συνέντευξης».

Σήμερα επτά μήνες μετά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαναφέρει τη συνέντευξη την οποία η ίδια κατάργησε επειδή χρησιμοποιούνταν για την επιλογή «ημετέρων».

Επιπλέον:
·        Η συγκρότηση των συμβουλίων επιλογής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
·        Το συμβούλιο θα παίρνει συνέντευξη από τον υποψήφιο και θα συνεκτιμά (γενικά και αορίστως) προσόντα και ικανότητες.
·        Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε πως υποψήφιος που θα πάρει λιγότερο από 20% των ψήφων των διευθυντών, θα αποκλειόταν από την διαδικασία.
Είναι προφανές ότι μετά τους Περιφερειακούς Διευθυντές έχουμε μια προσπάθεια να κατέβει ο κομματικός έλεγχος ακόμη πιο χαμηλά. Η επιλογή, να υπάρχει και συνέντευξη από συμβούλιο που θα ορίσει ουσιαστικά ο Περιφερειακός Διευθυντής, μας γυρίζει στο παρελθόν. Η τακτική που ακολουθείται δεν αφήνει αμφιβολίες για τον επιδιωκόμενο στόχο.

Το ΔΣ της Β’ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια κομματικοποίησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης και απαιτεί την άμεση κατάργηση όλων αυτών των «άλλων διατάξεων» από το νόμο για... τα Βοσκοτόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου