Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση για τη Θεματική Εβδομάδα στα Γυμνάσια

Η πρόσφατη και ξαφνική εισαγωγή της θεματικής εβδομάδας στο γυμνάσιο από το υπουργείο έχει ξεσηκώσει ένα κύμα προβληματισμού και αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η Β’ ΕΛΜΕ θεωρεί ότι νέες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και αλλαγές προς έναν σύγχρονο τρόπο διδασκαλίας, πρέπει να αντιμετωπίζονται, στη γενική τους κατεύθυνση, θετικά. Η θεματική εβδομάδα αποτελεί έναν τέτοιον τρόπο και πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς και συνολικά στην εκπαιδευτική κοινότητα, να τον υιοθετήσουν, με τον κατάλληλο τρόπο.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα γυμνάσια λειτουργούν ήδη παρόμοια προγράμματα με πρωτοβουλία των συναδέλφων και σε εθελοντική ουσιαστικά βάση. Επίσης, η ξαφνική εισαγωγή της θεματικής εβδομάδας, δημιουργεί προβλήματα και ίσως τριβές, τα οποία στην ουσία μπορεί να ακυρώσουν την όλη προσπάθεια. Θεωρούμε ότι πριν την εισαγωγή οποιουδήποτε νεωτερισμού ή αλλαγής στο σχολείο πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία και μια εύλογη χρονική απόσταση από την εξαγγελία του μέχρι την υλοποίηση του. Ιδιαίτερα όταν στο περιεχόμενο υπάρχουν και σημεία που είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα και απαιτούν προσεκτική προσέγγιση από εξειδικευμένο προσωπικό. Δυστυχώς όλα αυτές οι απαραίτητες προϋποθέσεις δεν τηρήθηκαν κατά την εισαγωγή αυτής της δράσης.

Προβληματισμό επίσης μας προκαλεί το γεγονός, ότι η θεματολογία της θεματικής εβδομάδας είναι συγγενική μαθημάτων(Οικ. Οικονομία, Βιολογία) που οι ώρες διδασκαλίας τους μειώθηκαν στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα. Ελπίζουμε η εισαγωγή της θεματικής εβδομάδας να μην εξυπηρετεί τη λογιστική λογική που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο. Η εισαγωγή νεωτερισμών στα σχολεία δεν πρέπει να γίνεται σαν προκάλυμμα και μέσο επιβολής περικοπών.

Η Β'ΕΛΜΕ λοιπόν με κριτήριο την αρμονική λειτουργία του σχολείο, τη διευκόλυνση του έργου των συναδέλφων και φυσικά το όφελος του τελικού αποδέκτη της δράσης που είναι οι μαθητές απαιτεί από το υπουργείο:

  • Να αποσύρει την υποχρεωτικότητα της θεματικής εβδομάδας
  • Η εισαγωγή νεωτερισμών να μην αντιμετωπίζεται με επιπολαιότητα και προχειρότητα

Επίσης, με απόφαση του ΔΣ, καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να αναβάλουν τις όποιες αποφάσεις για τη δράση μέχρι τις 20-02-2017, σε αναμονή νέας εγκυκλίου και αποφάσεων της ΟΛΜΕ.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
                    

Ο Πρόεδρος



Ο  Γραμματέας

Σωτήρης Καρανίκας

Βαγγέλης Τσούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου